Teiul – afla care sunt beneficiile si proprietatile sale

Teiul este o plantă comună în toată Europa, este folosit mai ales in fitoterapie pentru efectele sale calmante, deconjestionante, ale cailor respiratorii.

Teiul face parte din familia Tiliaceae iar copacul de tei , este foarte longeviv, ajungand sa traiasca si 2000 de ani.

In medicina pe baza de plante sunt folosite florile si frunzele de tei pentru bogata lor concentratie de flavonoizi, taninuri, uleiuri esentiale si cumarina, utile pentru tratarea durerilor de cap, a insomniei, a tahicardiei, a anxietatii si stresului.

Istoria teiului

Populatiile nordice considerau teiul ca fiind o planta sacra, fiind venerat in ceremonii si ritualuri ca simbol al longetivitati.

Numele deriva din cuvantul grec ptilon, care inseamna aripa, dar exista numeroase credinte si traditii de diferite origini, care asociaza teiul iubirii conjugale si universului feminin.

In mitologia greaca, teiul era o planta sacra pentru Afrodita.

Proprietatile teiului

  • Antianemic si impotriva gripei – este bogat in vitamina C, previne bolile de iarna, favorizand absorbtia fierului in organism si are capacitatea de a scadea tensiunea arteriala.

  •  Antipiretic – ajuta la scaderea febrei, baut ca ceai, ajuta organismul sa transpire in timpul atacului de febra.

  • Sedativ –  actioneaza ca sedativ pentru anxietate, pentru tuse si insomnie, datorita substantelor active, ce au un efect calmant asupra sistemului nervos.

  • Expectorant si mucolitic  – efectueaza o actiune emolianta, anti inflamatoare si mucolitica, datorita complexului bogat de flavonoide si mucilagii care se gasesc in special  in flori si este util in special pentru tusea grasa.

  • Antispasmodic – indicat mai ales in cazurile de colon iritabil.

  • Cicatrizant  – efect cicatrizant datorita unei substante ce se afla in frunze,  este util sub forma de cataplasme, in cazul unor leziuni minore.

 

Datorita actiunei sale sedative si calmante, infuzia de tei este utila pentru dureri de stomac, crampi si inflamatii, pentru reducerea retentei idrice si pentru scaderea febrei.

Se poate folosi si infuzie de tei rece pentru clatirea cavitatii bucale, ajuta la vindecarea aftelor si ale inflamatiilor.

In cosmetica, infuzia de tei este folosita pentru tratarea dermatitelor, iar infuzia de tei rece poate fi folosita ca compresa pentru ochi, ajutand la reducerea arsurilor si a oboselii acestora si reducand cearcanele. Pentru picioare obosite, este recomandat o baie cu infuzie de tei.

Mierea de tei –  ajuta la calmarea tusei, a durerii in gat, ajuta sa te calmezi, favorizeaza somnul, este un protectiv pentru ficat.

Pentru calmarea tusei, puteti dizolva o lingura de miere de tei, un usturoi zdrobit intr-un pahar de lapte cald. Usturoiul nu se ingereaza.

 Picaturile de tei pot fi folosite pentru insomnie.

 

Contraindicatii

In general, teiul este bine tolerat insa nu este recomandat cardiopaticilor, femeilor insarcinate si celor care alapteaza. Poate provoca dermatite si reactii grave celor care sunt alergici la unul dintre principiile sale active. Folosit in cantitati mari poate avea un efect laxativ.

 

Traducerea si adaptarea – Practic si Util pentru Tine

Sursa : http://www.tuttogreen.it/tiglio-proprieta-utilizzi-benefici/

 

Post Author: rox